Nosaltres els Grallers

Llibre: Nosaltres els grallers

Sovint en la història del nostre país hi ha petites coses importants que no han estat mai prou ponderades; el petit món dels grallers n’és una. Aquest llibre, “NOSALTRES, ELS GRALLERS”, pretén que el buit ocasionat per la indiferència no sigui tan vastíssim. No és, per tant – ni ho pretenem -, un llibre definitiu. És una primera pedra seriosa per a la recuperació d’una part important de la història del nostre poble que desitjaríem que no es quedés en una iniciativa romàntica.

Volem deixar clar, des d’aquest segon paràgraf, que quan emprem genèricament l’expressió “grallers”, el mot inclou intrínsecament els timbalers, ja que entenem que la més senzilla tonada de gralla, sense l’acompassat rítmic del tabal, és d’un aire de marriment que fa pena. El timbal és, doncs, per a la gralla, el germà gran que li infon seguretat i li marca sempre la pauta, en aquest cas la pauta musical.

Trescant amb il·lusió, en qualsevol època de l’any, pels diferents llogarrets del Penedès o del Camp de Tarragona – bressol principal del fet graller -, ens ha resultat senzill d’identificar-nos amb el tarannà del vells grallers: gent honrada, d’esperit franc, que ben sovint ho abandonaren tot per anar per aquests móns de Déu, per a dur el fet sempre encantador de la festa. Un campanar, un carro vell, una euga esprimatxada, un camp abassegat per la calitja o un tortuós carreró d’un poblet perdut en qualsevol indret del nostre petit país ens pot servir la mar de bé per ambientar-nos i endinsar-nos en aquest món tan suggestiu com és la nostra música popular.

Aquest llibre, com els bons vins s’ha gestat pacientment durant més de deu anys. Però tot i que aquest pugui semblar un període important, realment no ho és gens perquè encara en calen molts més per a fer una feina ben feta. Per això, en el futur, cal que sorgeixin arreu estudiosos del tema que, sense afanys de protagonisme i amb uns estudis més concrets, donin a aquesta història les dimensions pròpies que li pertoquen.

El càlid frec que hem aconseguit amb els nombrosos testimonis vius que hem entrevistat, les llargues tertúlies, els diferents comportaments de les persones que inexorablement ens han demostrat la seva hospitalitat, més o menys generosa, han forjat bona part d’aquest llibre. A tots els donem les gràcies, ja que sense la seva aportació aquest treball hauria quedat més incomplert del que ara és. Per a nosaltres, tot plegat ha estat una experiència extraordinària i podem afegir que enriquidora i irrepetible.

Finalment, el llibre, “NOSALTRES, ELS GRALLERS”, vol ésser el nostre senzill homenatge per a tots aquells – si se’ns permet l’expressió -, companys d’ofici que ens precediren conreant aquesta cosa tan nostra com és tocar la gralla amb dignitat.

Si vostè vol rebre una còpia d’aquest llibre pot sol·licitar-la adreçant-se a: http://www.trito.es/product,ca/AM03036/Nosaltres-els-grallers.html

2a Edició

Comments are closed.